Witte kassa plots rendabel, en je hygiëneverhaal?

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De horeca is een van de meest winstgevende sectoren van de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit de kmo-barometer van ondernemersorganisatie Unizo en het handelsinformatiekantoor Graydon. Maar de kans op een faillissement blijf groot.

De horecaondernemers staan bekend als klagers. De loonkosten zijn te hoog, de concurrentie is te hard en de opbrengsten zijn te laag. Om het hoofd boven water te houden, hielden veel horecaondernemers er een boekhouding in het zwart op na. Nu gaat dat niet meer, want sinds de invoering van de witte kassa in 2016 moeten alle inkomsten worden aangegeven aan de fiscus. De horecasector vreesde voor een golf van faillissementen.

Maar uit nieuwe cijfers die Unizo en Graydon prijsgeven, blijkt dat de winstgevendheid van de horecasector toeneemt. Straffer nog: van de 25 sectoren die er in de provincie Antwerpen zijn, is de horeca de vierde rendabelste sector. Alleen ondernemers in de informatica, verzekeringen en communicatie halen meer winst uit het geld dat ze in hun eigen bedrijf hebben geïnvesteerd.

Winst stijgt snel

“De horecasector doet het inderdaad verre van slecht. Meer dan zes op de tien horecazaken zijn op financieel vlak kerngezond”, zegt Eric Van den Broele, woordvoerder van het handelsinformatiekantoor Graydon.

“De horeca is zelfs de sector die zijn winstgevendheid het snelst ziet toenemen. Dat komt onder meer door de witte kassa. Door dat systeem hebben horecaondernemers een beter zicht op hun kosten en opbrengsten. Ze kunnen dus sneller zien waar ze het best kunnen besparen.”

Volgens een goede bron hebben veel horecaondernemers ook vals gespeeld. “Ze wisten dat de witte kassa eraan kwam en hebben daarom elk jaar een beetje minder in het zwart gedaan. Daardoor stegen hun omzet én hun rendement elk jaar een beetje. Zo waren ze de fiscus te slim af. Als de omzet in het jaar van de witte kassa ineens te veel zou stijgen, zou de fiscus vervelende vragen beginnen stellen.”

Dankuwel, overheid

Er is nog een andere reden voor de stijgende winst van de horeca: kostenbesparingen. “Veel restaurants en brasserieën zijn minder lang open dan vroeger en hebben een extra sluitingsdag”, zegt Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. “Zo besparen ze op personeel, dalen hun kosten en stijgt hun winst. En veel zaken hebben hun prijzen opgetrokken. Dat verhoogt de winst natuurlijk ook.”

“Tot slot zijn er ook de kostenverlagingen die onze sector van de overheid kreeg, zoals een vermindering van de RSZ-bijdrage. En er zijn de flexijobs, waardoor mensen die minstens vier vijfde werken bij een andere werkgever, goedkoop kunnen bijklussen in de horeca.”

 

Lees het volledig artikel via onderstaande link van Gazet van Antwerpen.

http://www.gva.be/cnt/dmf20180123_03317850/witte-kassa-maakt-horeca-plots-rendabel-sector-vierde-meest-winstgevende-in-antwerpen

Schrijf je in voor onze mailingslijst

103 horeca uitbaters gingen je al voor!

More To Explore

Nieuws

Voorkom ziekte door C. Perfringens

Clostridium perfringens (C. perfringens) is een van de veel voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Wat is C. perfringens? C. perfringens zijn bacteriën die kunnen worden gevonden

Rauw deeg

Bake-off is een populair bakprogramma op TV en in navolging zullen er tal van mensen aan het bakken slaan in de eigen keuken. Volg deze

Scroll naar top