Voorkom ziekte door C. Perfringens

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Clostridium perfringens (C. perfringens) is een van de veel voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging.

Wat is C. perfringens?

C. perfringens zijn bacteriën die kunnen worden gevonden op rauw vlees en gevogelte, in de darmen van dieren en mensen, en in het milieu. Sommige stammen produceren een toxine die diarree veroorzaakt.

Wat zijn veel voorkomende voedselbronnen van C. perfringens?

Vlees en gevogelte zijn veel voorkomende bronnen van C. perfringens-infecties. C. perfringens-infectie kan het gevolg zijn wanneer bepaalde voedingsmiddelen, zoals grote braadstukken of grote stoofpotten, niet op de juiste bedrijfstemperatuur worden gehouden voordat ze worden geserveerd. Uitbraken vinden meestal plaats op plaatsen die grote groepen bedienen, zoals ziekenhuizen, schoolcafetaria’s, gevangenissen en verpleeghuizen, of op grote eetfestijnen.

Wie loopt het risico op C. perfringens voedselvergiftiging?

Iedereen kan voedselvergiftiging krijgen van C. perfringens.

Wat zijn de symptomen van voedselvergiftiging door C. perfringens?

Mensen met C. perfringens voedselvergiftiging ontwikkelen diarree en buikkrampen binnen 6 tot 24 uur na het eten van besmet voedsel. De ziekte begint meestal plotseling en duurt minder dan 24 uur. Mensen kunnen uitgedroogd raken, dus het is belangrijk om veel vocht te drinken. Deze infectie veroorzaakt meestal geen koorts of braken en kan niet van de ene persoon op de andere worden overgedragen.

Hoe kan C. perfringens voedselvergiftiging worden voorkomen?

Kook en bewaar voedsel op de juiste temperatuur. Voedsel, vooral braadstukken van rundvlees of gevogelte, moeten op een veilige temperatuur worden gekookt, bewaard en vervolgens op 60 ° C of warmer worden opgewarmd of op 4,4 ° C of koeler worden bewaard. Deze temperaturen voorkomen de groei van bacteriën die het koken hebben overleefd. Vleesgerechten moeten binnen 2 uur na het koken heet worden geserveerd.

Afgekoelde restjes moeten op de juiste manier worden afgekoeld en opgewarmd.

Overgebleven voedsel moet zo snel mogelijk en maximaal 2 uur na bereiding worden gekoeld. Grote potten voedsel, zoals soepen, stoofschotels en grote stukken vlees, zoals braadstukken, moeten in kleine hoeveelheden voor koeling worden verdeeld, zodat ze snel genoeg afkoelen om te voorkomen dat bacteriën groeien. Restjes moeten vóór het serveren opnieuw worden opgewarmd tot minimaal 60° C in de kern van het product.

Gooi het bij twijfel weg

Voedingsmiddelen die gevaarlijke bacteriën bevatten, smaken, ruiken of zien er anders uit. Voedsel dat te lang is bewaard, kan gevaarlijk zijn om te eten, zelfs als het er nog goed uitziet.

Schrijf je in voor onze mailingslijst

103 horeca uitbaters gingen je al voor!

More To Explore

Nieuws

Voorkom ziekte door C. Perfringens

Clostridium perfringens (C. perfringens) is een van de veel voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Wat is C. perfringens? C. perfringens zijn bacteriën die kunnen worden gevonden

Rauw deeg

Bake-off is een populair bakprogramma op TV en in navolging zullen er tal van mensen aan het bakken slaan in de eigen keuken. Volg deze

Scroll naar top