Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bake-off is een populair bakprogramma op TV en in navolging zullen er tal van mensen aan het bakken slaan in de eigen keuken. Volg deze veiligheidstips om u en uw dierbaren gezond te houden bij het hanteren van rauw deeg.
Wanneer je zelfgemaakt deeg voor koekjes, cakes en brood bereidt, kunt u in de verleiding komen om een hapje te proeven voordat het volledig is gebakken. Maar wees voorzichtig met deze zoete verleiding – het eten of proeven van ongebakken producten, zoals deeg of beslag, kan je ziek maken.
Meel ziet er niet uit als rauw voedsel, maar meestal is het dat wel. Dit betekent dat het niet is behandeld om ziektekiemen zoals E. coli te doden. Schadelijke bacteriën kunnen graan vervuilen terwijl het nog in het veld is of bij andere stappen tijdens de bloemproductie. Verwerkingsstappen zoals het malen van graan en het bleken van bloem doden geen bacteriën zoals E. coli.
Bacteriën worden alleen gedood wanneer voedsel gemaakt met bloem wordt gekookt/gebakken. Dit is de reden waarom je nooit rauw deeg of beslag mag proeven of eten.
Rauwe eieren die worden gebruikt om rauw deeg of beslag te maken, kunnen bovendien een kiem bevatten die Salmonella wordt genoemd en die je ziek kan maken als de eieren rauw of licht gekookt worden gegeten. Eieren zijn veilig om te eten wanneer ze op de juiste manier worden gekookt en behandeld.
Volg veilige werkwijzen voor het hanteren van voedsel bij het bakken en koken met bloem en andere rauwe ingrediënten:
Proef of eet geen rauw deeg of beslag, noch voor koekjes, tortilla’s, pizza, koekjes of pannenkoeken gemaakt met rauw meel.
Laat kinderen niet met rauw deeg spelen of het opeten.
Volg de aanwijzingen op het recept of de verpakking voor het koken of bakken op de juiste temperatuur en gedurende de opgegeven tijd.
Maak geen milkshakes met producten die rauwe bloem bevatten, zoals cakemix.
Gebruik geen rauw zelfgemaakt koekjesdeeg in ijs. Koekjesdeegijs dat in winkels wordt verkocht, bevat deeg dat is behandeld om schadelijke bacteriën te doden.
Houd rauw voedsel, zoals meel of eieren, apart van kant-en-klaar voedsel. Omdat bloem een poeder is, kan het zich gemakkelijk verspreiden.
Volg de aanwijzingen op het etiket om producten met rauw deeg of eieren in de koelkast te bewaren totdat ze gaar zijn.
Reinig het gebruikte materiaal grondig na het hanteren van bloem, eieren of rauw deeg.
Was uw handen met stromend water en zeep na het hanteren van bloem, rauwe eieren of andere oppervlakken die ze hebben aangeraakt.
Was kommen, bestek, werkbladen en andere oppervlakken met warm zeepwater.

Schrijf je in voor onze mailingslijst

103 horeca uitbaters gingen je al voor!

More To Explore

Nieuws

Voorkom ziekte door C. Perfringens

Clostridium perfringens (C. perfringens) is een van de veel voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Wat is C. perfringens? C. perfringens zijn bacteriën die kunnen worden gevonden

Rauw deeg

Bake-off is een populair bakprogramma op TV en in navolging zullen er tal van mensen aan het bakken slaan in de eigen keuken. Volg deze

Scroll naar top