Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Binnenkort is het weer zover, de feestdagen komen er aan en dan eten we met z’n allen weer lekker en veel.  Lekker is een kwestie van goed kunnen koken maar anderzijds ook veilig koken.  We werken steeds meer met exclusieve producten zoals schaal en schelpdieren, denk maar aan kreeft, oesters, enz.  Of met een lekkere wildpaté of voor zij die het nog exclusiever willen ganzenlever.  Maar we mogen niet vergeten dat al deze delicatessen ook gevaar kunnen vormen voor uw gezondheid.  Niet dat u slecht of vervallen producten inkoopt maar het zeer grote gevaar bij deze producten ligt in de manier van bewaren en bereiden.

Laat deze delicatessen niet langer dan 1 uur uit de koelkast en als je ze uit de koelkast haalt om ze te bewerken of ervan te genieten doe dat dan onmiddellijk.  Zo beperkt u het risico op besmetting van salmonella, listeria en andere bacteriële infecties van uw voeding.  Wees ook attent op het gebruik van uw materiaal zodat u geen kruisbesmettingen veroorzaakt.

Temperatuur in de kern van het product is nog steeds de grootste oorzaak van voedselvergiftiging.  Door het te lang uit de koelkast te laten of door het niet voldoende doorwarmen krijgen bacteriën de ideale omstandigheden om te woekeren in uw gerechten en zorgen ze daardoor dat u ongewenst zeer ziek kan worden.

Wees daarom attent tijdens uw kerstdiner door ervoor te zorgen dat uw gerechten voldoende verwarmd zijn tot in de kern van het product en dat uw gekoelde gerechten ook daadwerkelijk voldoende gekoeld worden en zijn.

Ook overschotjes kunnen een wezenlijk gevaar vormen, overschotten die van tafel komen raden wij aan om te verwijderen en niet meer te gebruiken, zeker niet als ze op een bord van uw gast hebben gelegen, maar ook door overschotjes die u niet serveert te lang uit de koelkast te zetten en onvoldoende snel af te koelen krijgen diezelfde bacteriën weer de ideale omstandigheden om te woekeren.  Koel daarom alles van overschotten op een zo kort mogelijke tijd af en bewaar voeding dat u bereid heeft steeds in de koelkast. Warm zeker overschotjes niet meer dan 1 keer terug op en warm ze voldoende lang op om er zeker van te zijn dat u alle ziektekiemen in uw overschotjes dood door hoge temperatuur.

Wenst u meer informatie of een korte opleiding rond deze thema’s?  Contacteer ons dan vrijblijvend voor een offerte en wij zorgen ervoor dat u uw feestmaal door handige tips en trukjes toe te passen zorgeloos kan genieten.

 

Schrijf je in voor onze mailingslijst

103 horeca uitbaters gingen je al voor!

More To Explore

Nieuws

Voorkom ziekte door C. Perfringens

Clostridium perfringens (C. perfringens) is een van de veel voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Wat is C. perfringens? C. perfringens zijn bacteriën die kunnen worden gevonden

Rauw deeg

Bake-off is een populair bakprogramma op TV en in navolging zullen er tal van mensen aan het bakken slaan in de eigen keuken. Volg deze

Scroll naar top