Naar jaarlijkse gewoonte hebben vele verenigingen weer hun jaarfeest in gepland.  Een leuk feest waar de leden van de vereniging veel plezier maken, de beentjes losgooien, bijpraten over het afgelopen jaar en wat er nog komen gaat.

En dit alles tijdens een lekker dinertje, bij een goei fris pintje of glas wijn.

Na de noeste arbeid die het maken van deze menu of buffet inhoud zalig genieten van het resultaat met vrienden en kameraden van de vereniging.  Maar wist u dat er ook gevaren schuilen in het productieproces?

Niet dat u als hobbykok uw best niet doet, absoluut niet maar vaak in de infrastructuur van de keuken van de clublokalen en parochiezalen.  Deze is vaak verouderd waardoor deze gevaren zich manifesteren, we hebben het niet over de fysieke gevaren, dat laten we over aan de bouwkundige adviseurs en de mensen die daar in gespecialiseerd zijn. Maar we hebben het hier over de gevaren rond voedselveiligheid.

Ik hoor u nu al zeggen, ‘komaan zeg waar heeft hij het nu weer over’.  Wel dat is eigenlijk heel eenvoudig.

Vaak is er niet voldoende koeling in deze zalen, en koelkasten in een keuken tout cour is een van de meest belangrijke zaken die nodig zijn om voedselveiligheid te garanderen.

Als u voor 100 leden een koud voorgerecht maakt kan u deze niet allemaal tegelijk dresseren op een voedselveilige en tempertuurscorrecte manier.  Vaak gebeurt het dat deze voorgerechten enkele uren op voorhand worden klaargemaakt en dan in een koele ruimte worden geplaatst.  En daar schuilt nu net het gevaar.  Een koele ruimte is niet altijd zo koel als u maar zou willen.  Vandaar de noodzaak om voldoende koelkasten te voorzien om je lekkere garnalencocktail fris en koel te bewaren tot ze op tafel verschijnen en u ervan kan genieten.

Maar ook bij warme gerechten schuilt vaak gevaar.  Bijvoorbeeld bij het frituren.  Nog al te vaak wordt het frituurvet te heet waardoor en dioxines ontstaan.  U moet u zichzelf eens afvragen op welke temperatuur u uw kroketjes afbakt.  170°C? 180°C? 200°C?

Wel ik daag u uit om de juiste wettelijk aangeraden temperatuur op te zoeken.

Maar dat ligt dikwijls niet aan u als hobbykok, u kan de perfecte temperatuur instellen maar de infrastructuur is daarom nog niet altijd mee.  Vaak zijn er in de cublokalen of de parochiezalen verouderde toestellen waardoor u deze temperatuur helemaal niet kan garanderen.  Als er al een °C-knop aanwezig is uiteraard.

U ziet het Voedselveiligheid gaat niet alleen over hoe moet ik veilig koken maar evengoed en vaak onderkend problematisch over de infrastructuur van de keuken waar u uw jaarlijkse ‘teerfeest’ houd.

Door soms eenvoudige trucjes kan u veel onheil voorkomen, daarom bieden wij met hygieia een opleiding voor verenigingen aan die al deze trucjes uitlegt zodat u na uw jaarlijkse eetfestijn met veel plezier kan uitkijken naar de eindejaarsfeesten.  Uiteraard kost deze opleiding centen, dat steken we iet onder stoelen of banken, maar omdat wij ons bewust zijn van de financiële middelen waarvoor verenigingen vaak moeten knokken om deze te bemachtigen raden wij u aan om eens met uw burgemeester te gaan spreken.  Want uw gemeente heeft er uiteraard ook baat bij om haar verenigingen in alle veiligheid te laten genieten.   Uw gemeente kan bijvoorbeeld budget vrijmaken om deze opleiding geheel of voor een stuk te bekostigen.

Iedereen heeft er alle belang bij dat u gezond en voedselveilig kan genieten van uw inzet voor de vereniging tijdens dat welverdiende dinertje zonder u zorgen te moeten maken wat er later mogelijk zou kunnen gebeuren.