persofoto-thermometer-koelkast-169x300Na een carrière van 20 jaar in de grootkeuken gooit Kurt Van Tendeloo uit Viersel het over een andere boeg. Op 1 juli gaat hij officieel van start met zijn bedrijfje Hygieia waarmee hij horecazaken, voedingsbedrijven tot zelfs jeugdverenigingen begeleidt rond voedselveiligheid en allergenen. “Het is pionierswerk wat ik doe”, zegt hij. Na zijn opleiding aan de hotelschool van ’t Spijker in Hoogstraten ging Kurt Van Tendeloo aan de slag in de horeca en belandde aansluitend in de grootkeuken. Zo werkte hij onder meer bij Sodexo. “Ik voelde dat het tijd was voor iets anders”, vertelt hij.

Zijn ervaring met voeding wendt hij aan om andere bedrijven bij te staan, bijvoorbeeld om controles door het Voedselagentschap voor te bereiden en te zorgen dat de onderneming met alles in orde is. “Sinds 2015 is de allergenenwetgeving in voege. Ik sta horeca-uitbaters bij voor de juiste vermelding op de menukaart en het voeren van hun allergenenadministratie. Vaak moeten ze dat na hun uren nog doen ten koste van hun nachtrust. Ze kunnen het ook door mij laten uitvoeren. OK, dat kost geld, maar een boekhouder kost ook geld.

Chiro en scouts
Naast de horeca focust Hygieia zich op voedingverwerkende en voedingproducerende bedrijven. Van Tendeloo zegt de enige in de regio te zijn die deze diensten aanbiedt. Geografisch ziet hij zijn werkterrein over heel Vlaanderen. “Waarmee ik helemaal uniek ben, zijn opleidingen voor jeugdverenigingen. Jaarlijks hoor je verhalen van kinderen die ziek worden op kamp door salmonella of andere voedsel. Die zijn vaak een gevolg van een gebrek aan hygiëne, slechte bewaarmethodes, enz. Ik ga hen uitleggen hoe ze veilig kunnen omgaan met voedsel.”

Bron: madeinkempen.be
Auteur: Paul Huysmans