Na 20 jaar ervaring in grootkeukens start Kurt Van Tendeloo uit Viersel met Hygieia een eigen bedrijf op rond voedsel en voedselveiligheid. “Iedereen kan rekenen op mijn advies, ook kookouders“, vertelt Kurt. “Het gebeurt toch te veel dat jeugdkampen moeten worden beëindigd omdat kinderen ziek worden door besmet eten.” Kurt heeft honderden tips voor wie met eten bezig is. Hij geeft alvast deze vijf voedseltips voor wie deze zomer met jongeren op kamp trekt.

Ontsmet snijplankjes

Snij bijvoorbeeld geen kippenvlees op een plankje waar net voordien groenten op werden gesneden zonder het snijplankje eerst goed te wassen of zelfs te ontsmetten. Dit voorkomt kruisbesmetting.

Persoonlijke hygiëne

Voor de koks is het belangrijk om lange haren samen te binden of om een petje op te zetten. Tegenwoordig zijn er al heel hippe kookpetjes. Ook ringen rond je vingers zijn een bron van bacteriën en doe je best uit.

Voldoende koeling

Zorg dat er genoeg mogelijkheden zijn op het kamp om eten en drinken te koelen.

Bak vlees op min. 65 C°

Als er op kamp hamburgers, worsten of ander vlees wordt gebakken moet de temperatuur van het vlees binnenin hoog genoeg zijn. Concreet is dit minstens 65 graden Celsius. Dit is eenvoudig te meten met voedingsthermometers.

Hou voedsel fris

Hou de koude keten bij aankopen in winkels op kamp zo kort mogelijk. Ga inkopen doen met een koelbox om de producten fris te houden tot ze weer in de koelkast kunnen.

Bron: Het Laatste Nieuws
Auteur: Filip Spoelders
Foto: Laenen