5 tips om de komende hondsdagen door te komen

Hondsdagen, heeft u er al van gehoord?  Neen?  Wel laat het me even uitleggen. Hondsdagen komen voor in het midden van de zomer of met het keren van de tijd naar winter, vaak gaan deze dagen samen met zeer warme temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad.  Ideaal dus om voeding te laten bederven door een wildgroei van bacteriën.

Een volkswijsheid die in Nederland en België bekend staat als zijnde de dagen tussen 20 juli en 20 augustus.
En ja deze dagen vallen dus in het midden van de zomerperiode die gezien het veranderende klimaat meer en meer warmer en vochtiger worden.  Dus nog meer reden om je voedsel op een correcte manier te bewaren.  In sommige gevallen kan het zelf dat er in de aanloop periode naar een hitte onweer in een niet correct of ogenschijnlijk correct ingestelde koelkast je eten begint te bederven. Dat kan dus wel degelijk.  Zeker als je je koelkast niet op de juiste temperatuur instelt, je voeding niet snel genoeg afkoelt of als je je voeding te lang in omgevingstemperatuur hebt laten staan. 

Daarom is het tijdens deze dagen meer dan ooit belangrijk om je koelkast op een correcte manier in te stellen en je voeding op een snelle en goede manier af te koelen.  Denk maar hoe moeilijk het tijdens deze dagen is om bijvoorbeeld soep te bewaren. Hoe snel deze zuur wordt hoewel je ze in de koelkast bewaard.  Dat heeft alles te maken met de wildgroei van de bacteriën die in deze periode van het jaar talrijker aanwezig zijn in onze omgeving.  Hoe hard je ook je best doet deze periode is nu eenmaal meer vatbaar voor bederf van je voeding. 

Daarom hier enkele tips zodat je je kan voorbereiden op deze periode.
1/ Koel snel en in kleine porties af.
2/ Zorg ervoor dat je koelkast onberispelijk zuiver is en ontsmet ze eventueel voor deze periode begint om zo veel mogelijk bacteriën te doden.
3/ Open je koelkast enkel als het nodig is en zo kort en zo weinig mogelijk, zo bewaak je de temperatuur optimaal.
4/ Als je voeding kookt laat je maaltijd dan goed en gedurende 10 minuten doorwarmen tot minimaal 65°C in de kern van het product.
5/ Warm enkel de hoeveelheid op die je nodig hebt laat de rest van je soep koud in de koelkast zodat je niet telkens moet afkoelen.

Dit zijn maar enkel tips maar er zijn nog zoveel meer tips en trukjes die je kan toepassen om je voeding tijdens deze dagen veilig te bewaren.  Wens je meer info om

deze periode voedselveilig door te komen?  Aarzel dan niet om contact op te nemen. Adviesgesprekken over alle onderwerpen die met voedselveiligheid en allergenenbeheer te maken hebben behoren tot onze expertise.  info@hygieia.be of 0474 69 81 47

En kan je mij niet geloven wat deze volkswijsheid ons leert?  Bekijk dan zeker dit artikel. http://www.dedamesdijk.nl/eten-bederf-hondsdagen-onweer/